Wees proactief – Stephen Covey – Eigenschap 1

In dit artikel staan we stil bij de eerste eigenschap ‘Wees proactief’ uit de managementklassieker ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey.

Wees proactief – Stephen Covey – Eigenschap 1

Actief kiezen, handelen, gedragen en zijn, daar gaat de eerste eigenschap van het boek van Stephen Covey over. Proactiviteit betekent dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven. Ons gedrag is afhankelijk van onze beslissingen en niet van de omstandigheden om ons heen.

De stimulus-responstheorie gaat hier over. Er gebeurt iets om ons heen en daar reageren wij als mens op. Veel mensen beseffen niet dat er tussen stimulus (de gebeurtenis) en onze respons (onze reactie), keuze vrijheid zit. Als mens heb je de vrijheid en mogelijk om een keus te maken die van invloed is op hoe jij reageert. Proactieve mensen zijn zich bewust van deze keuzevrijheid. Je hebt altijd een keus hoe jij omgaat met een situatie. Leestip: Viktor Frankl – De zin van het bestaan.

Wees proactief: Cirkel van betrokkenheid en cirkel van invloed

De cirkel van betrokkenheid en de zeker van invloed gaan hier over. De cirkel van betrokkenheid betreft alles om ons heen. Voorbeelden daarvan zijn de politiek, oorlogen, onze gezondheid etc. Buiten de cirkel van betrokkenheid liggen zaken waar we niet betrokken bij zijn. Binnenin dus de zaken waar we in meer of mindere maten bij betrokken zijn. Binnen in deze cirkel is nog een een cirkel aanwezig: de cirkel van invloed. Binnen deze cirkel bevinden zich alle zaken waar jij direct of indirect invloed op uit kunt oefenen.

Wees proactief - Stephen Covey

Door vast te stellen aan welke van de twee cirkels jij het meest tijd besteed, kun je zien of je proactief of reactief in het leven staat. Doel: focussen op de cirkel van invloed!

Door dus bewust te kiezen wat jouw ‘respons’ wordt, heb je dus invloed. Je neemt proactief actie en vergroot daarmee jouw invloed op het leven. Covey daagt je uit om 30 dagen lang proactief te leven. Gewoon proberen en kijken wat er gebeurt. Mensen die dit doen gaan vrijheid in hun leven ervaren! Wees proactief!

Wil jij graag kennismaken of meer informatie over individuele coaching?

Persoonlijk Leiderschap