Wat is mediteren?

En…. hoe het ook anders kan!

Wat is mediteren? En hoe het ook anders kan!

Er wordt veel gesproken en geschreven over mediteren. Maar wat is mediteren eigenlijk? En waarom zou je het doen? En….. hoe het ook anders kan!

Zelf heb ik ook maanden aan een stuk een uur lang gemediteerd in de vroege ochtend, zittend op een stoel. Het was prettig, gaf rust, helderheid en focus. Ook gedurende de dag. Ik heb er veel van geleerd en voor mij was het blijkbaar nodig om te komen tot waar ik nu sta. En toch kijk ik nu anders naar meditatie!

Wat is mediteren?

Meditatie is één van de vele manieren waarmee je meer mindful in het leven kunt staan. Een manier waarop je mindfulness kunt beoefenen.

Heel in het kort, wat is meditatie? Meditatie is: een manier om bewust aanwezig te zijn en observeren, zonder te oordelen of te handelen. Veelal gebeurt dit zittend, liggend of wandelend.

“Meditatie is een bewuste en systematische menselijke activiteit waar het in de kern niet gaat over het verbeteren van jezelf of ergens anders te komen, maar wel om simpelweg te realiseren waar je al bent.”
– Jon Kabat-Zinn

Mediteren gaat over het volledig in het moment zijn. Geen focus op het verleden, geen focus op het heden, maar focus op het Nu.

“To meditate does not mean to fight with a problem. To meditate means to observe.”
– Thich Nhat Hanh.

Zien wat er is, en blijven bij wat er is. Zonder oordeel, zonder er in mee te gaan. Zijn met wat Is.

Waarom zou je mediteren?

Door (dagelijkse) beoefening leer je te observeren, gewoon weg te zijn i.p.v. te doen of te denken. Je gaat gedachten en emoties observeren. Je gaat ervaren dat je je gedachten en emoties niet bent, maar hebt. Bijkomende (mogelijke) voordelen: minder stress, meer rust, minder piekeren, meer Zijn, meer focus, gezondheidsvoordelen en ga zo nog maar even door.

Hoe het ook anders kan!

Maar moet ik dan vanaf nu elke dag een uur gaan mediteren? Kan dit niet anders? Ja is het antwoord!

“Goed beschouwd kan alles meditatie zijn – Ook je zoveelste gang van het kastje naar de muur”
– Bron onbekend

Soms is het prettig om te starten met meditatie, door gewoon te gaan zitten of liggen en er echt even een momentje van te maken. Maar het kan ook anders! Gedurende de dag, gedurende kleine momentjes, of juist de hele dag door!

“Meditatie tijdens het handelen is honderd, duizend, miljoen keer beter dan meditatie in rust.”
– Bron onbekend

Het enige waar je je op hoeft te focussen is: dit moment. Dit moment, hier en Nu. Jij bent deze tekst nu aan het lezen, doe dat met je volledige aandacht. Lees de worden en concentreer je daar op. Bedenk geen verhalen bij de woorden die ik typ, maar lees ze en laat ze door je heen gaan. Net zoals dat ik nu deze woorden typ en daar mijn volledige aandacht aan geef.

Zo kan je dat ook doen met het uitruimen van de vaatwasser. Ben volledig aanwezig bij het uitruimen. Voel de borden, wat voel je? Is de vaat warm of koud? Is de vaat zacht of stroef? Ruikt het fris of muf? En het gaat daarbij niet om het labelen van wat je observeert, maar om het observeren zelf. Ben de observeerder! Hier vind je nog een oefening!

En je kan het tijdens nog veel meer momenten doen: tijdens het tandenpoetsen, douchen, eten, tijdens gesprekken, traplopen, eten koken.

Er is slechts één moment waarop het van essentieel belang is om wakker te worden: dat moment is nu!
– Bron onbekend

En zo kan je elk moment van de dag oefenen met mindful Zijn. Aanwezig zijn, bewust stil kunnen staan bij alle ervaringen die in het Nu plaats vinden, i.p.v. het functioneren op de automatische piloot en bezig zijn met het verleden of de toekomst. Ben in het Nu!