Vier tips van Nietzsche

Vier tips van Nietzsche!

Op volkskrant.nl een aardig artikel waarin vanuit het perspectief van Nietzsche vier tips gegeven wordt hoe je om kunt gaan met onze huidige maatschappelijke situatie:

Friedrich Nietzsche1. Zingeving voor de mens: de mens moet weer leren ‘ja’ te zeggen tegen het leven, omwille van het leven zelf. En om dat te kunnen doen, moeten ook pijn en lijden op waarde geschat worden. Een crisis hoort erbij.

2. Ons leven is ons kunstwerk: Hoewel we niet altijd kunnen kiezen wat ons overkomt, kunnen we wel zelf bepalen hoe we er mee omgaan, stelde Nietzsche.

3. What doesn’t kill you makes you stronger: Naast dat tegenslag een onmisbaar onderdeel is voor een vol leven, geeft het de mens ook kracht, stelde Nietzsche: “Wat mij niet ombrengt, maakt mij sterker”, schreef hij in zijn boek.

4. Aan alles komt een einde, dus ook aan deze crisis: We leven in een wereld van ‘worden’, en niet in een wereld van ‘zijn’, zegt Nietzsche. Simpel gezegd, verandering is de enige constante in deze wereld. Niets is eeuwig in dit aardse leven, dus komt ook aan deze crisis een eind.

Vier mooie tips toch? Leer ‘ja’ zeggen tegen alles wat het leven biedt, maak een actieve keuze voor het leven. Neem zowel goed als fout, makkelijk en moeilijk en leuk en minder leuk. Alles komt en gaat ook weer voorbij. Wat mij betreft zou ‘Zijn’ een wat grotere rol mogen spelen in het menselijk leven zodat ruimte ontstaat tussen stimulus en respons. Ruimte om te kiezen hoe je om gaat met het leven zelf.