Stoppen met piekeren (Leestijd 5 min.)

Stoppen met piekeren

Veel last van piekeren? Wil je stoppen met piekeren? Dan zul je dit artikel zeker interessant vinden. In dit artikel ga ik namelijk verder in op wat piekeren is, waarom je zou willen stoppen met piekeren en ik geef je een aantal oefeningen om je te helpen met het stoppen met piekeren.

Wat is piekeren?

Piekeren is een bijna continue stroom van gedachten. Vaak zijn deze gedachten ook nog eens negatief. Elke keer opnieuw een gedachten herhalen tegen jezelf zonder vaak ook maar een stap verder te komen. Het is een non-stop verhaal, dat vaak nog niet eens de werkelijkheid is, dat je blijft herhalen. Bijvoorbeeld “ik heb persoonlijk zorgen over mijn gezondheid”, “ik heb negatieve ervaringen uit het verleden,  “ik mag geen fouten maken wanneer ik….” of “ik ben niet goed genoeg in……, want…”. Keer op keer bekijk je dat verhaal op dezelfde manier. Het lijkt eigenlijk op worstelen met gedachten.

Denken heeft volgens Eckhart Tolle een verslavende werking zonder dat je het door hebt. Het gebruikt vaak bijna je hele bewustzijn. “Het denken is als een parasiet die al je aandacht en bewustzijn opeet”, aldus Eckhart Tolle.

Denk eens terug aan een moment dat je aan het piekeren was. Ben je ooit iets opgeschoten met je piekeren? Heeft het piekeren je ooit iets gebracht? Je gebruikt je hersenen voor een nutteloze activiteit die je niks brengt. Het enige wat het je brengt, is dat je nog verder verstrikt raakt in je negatieve gedachten. En… je gaat je negatieve gedachten geloven.

Stoppen met piekeren: waarom?

Piekeren brengt je helemaal niks! Ja, slapeloze nachten, dat kan het je brengen. Verder brengt het je hoofd op hol, levert het nog meer negatieve gedachten op en zorgt het er vaak ook nog voor dat je je down en/of depressief gaat voelen. Heb je nog meer argumenten nodig waarom je moet stoppen met piekeren?

“Dan Wegner (1944), psycholoog aan Harvard, heeft aangetoond dat de gedachte die je probeert te vermijden misschien even weg zal blijven, maar al snel vaker dan ooit terugkomt. Ze zal zelfs meer op de voorgrond treden in je denken en des te eerder een reactie oproepen. Het onderdrukken van je gedachten maakte de situatie alleen maar erger.”*

*Uit je hoofd, in het leven – Steven Hayes

Eckhart Tolle zegt: “don’t resist what is” – bied geen weerstand aan dat wat er op dat moment is. Laat je gedachten er dus zijn is wat hij ook zegt.

Dus je gedachten proberen te vermijden lijkt geen oplossing, je gedachten onderdrukken ook niet en je gedachten veranderen in een positieve gedachte helpt misschien tijdelijk een beetje. Ik denk dat je op een andere manier naar je gedachten kunt gaan kijken, met een beter resultaat.

“Be the silent watcher of your thoughts and emoties. You are beneath the thinker. You are the stillness beneath the mental noise.”- Eckhart Tolle

Stoppen met piekeren: oefening

Een van de meest eenvoudige, maar niet het meest makkelijke om te doen, is de volgende oefening. Wat mij betreft de absolute basis! Stoppen met piekeren gaat dus over het zien van je gedachten. Aanwezig zijn in het hier en nu en rustig kijken naar je gedachten. Zonder er echt iets mee te willen. Kijk…. Observeer…. Zie…. Ben de ruimte waar de gedachten in binnenkomen en ook weer uit weggaan. Je hoeft helemaal niks met je gedachten te doen. Je hoeft ze alleen op te merken. Zodra je gedachten gaat opmerken en zien, zul je merken dat je er niet meer perse in mee wilt/hoeft te gaan. En daar heb je je allereerste positieve ervaring. Je kunt gaan stoppen met piekeren.

Bekijk in het artikel ‘Een andere kijk op je gedachten’ een tweetal oefeningen die je verder helpen om te stoppen met piekeren!