Loslaten: hoe doe je dat?
Loslaten: hoe doe je dat?
Er wordt veel geschreven en gesproken over loslaten. “Ach joh, je moet het gewoon loslaten”. Of “Ach accepteer het gewoon”. Maar hoe doe je dat eigenlijk?
Let op, hier komt iets tegenstrijdigs: Loslaten kun je helemaal niet doen. Huh? Loslaten kun je niet doen? Nee, dat klopt. Loslaten gaat over toelaten. Lees de voorgaande zin nog eens!
Kun je datgene dat er is accepteren. Dat wat is, is namelijk al.
Loslaten = toelaten van dat wat er is
Een vervelende situatie, een probleem of een uitdaging. Er zijn geen trucjes om er ‘vanaf’ te komen. Je worstelt, vecht of levert strijd met iets dat er allang is. Het probleem of de situatie kan dus helemaal niet weg of ongedaan gemaakt worden. Je kunt de situatie of het probleem wel toelaten. Het er laten zijn. Dat wil niet zeggen dat het perse leuk of goed is, maar mag datgene er zijn?
Dus: Mag dat wat er al lang is, er gewoon zijn.
En hoe doe je dat dan?
Heel eenvoudig gezegd, door jezelf de volgende vraag te stellen: ben ik bereid om datgene wat op mijn pad komt volledig toe te laten? En dat mag je in één keer doen, maar dat lukt helaas niet altijd. Maar ben je dan misschien bereid om te zitten met een stukje van de situatie? Je hoeft niet meteen alles toe te laten. Maar een kleine beetje…. Ben ik bereid om ook maar een kleine stukje van de situatie te omarmen? Toe te laten?
Graag deel ik een praktisch beschreven oefening die je helpt om zaken toe te laten en te observeren. Zodat uiteindelijk situatie of problemen jou los gaan laten ipv dat jij een probleem of situatie los laat. Je vindt de oefening hier: Observatie oefening