Leven in het Nu: hoe doe je dat?

Leven in het Nu: hoe doe je dat?

Leven in het Nu, of leven in het hier en Nu. Een thema dat de laatste jaren meer en meer een hot item is. Maar wat is dat, ‘leven in het nu’? En… hoe doe je dat eigenlijk? In dit artikel ga ik daar nader op in. Ook bespreek ik zeven manieren om in het Nu te komen.

Leven in het nu: wat is dat?

Je leeft altijd in het Nu. Het Nu is het enige moment dat er ooit is. Als je denkt over het verleden of je vertelt iets over het verleden, dan gebeurt dat Nu. Als je uitkijkt naar iets in de toekomst, of je maakt plannen voor de toekomst, dan gebeurt dat altijd in het Nu.

Veel mensen ervaren slechts sporadisch het Nu. Zij zijn druk bezig met het maken van plannen, of zijn bezig met problemen uit het verleden. Ze zijn met hun aandacht volledig bij hun gedachten en zijn geïdentificeerd met deze gedachten. Je zou kunnen zeggen dat ze weg zijn uit het Nu en bezig zijn met gedachten over het verleden of de toekomst. Ze leven dus eigenlijk in een zelf verzonnen verhaal en zijn niet echt aanwezig in het hier en nu.

Het enige moment dat je leeft, is en zal altijd het Nu zijn (en blijven). Maar dat moment wordt door velen niet echt beleefd zou je kunnen zeggen. Het Nu wordt bedekt en overschaduwd met gedachten.

Als we het hebben over ‘leven in het nu’, dan hebben we het dus eigenlijk over je bewust zijn van het Nu. Is je aandacht, je bewustzijn volledig bij dit moment? In het Nu? Of ben je met je aandacht bij jouw gedachten?

Leven in het nu

De eerste keer dat ik zelf in aanraking kwam met dit (voor mij toen nog nieuwe) concept, dacht ik dat het allemaal wel mee viel. Maar ik kan je zeggen dat ik, na dit een tijd geobserveerd te hebben, alles behalve in het Nu was. Zeer regelmatig was ik volledig geïdentificeerd met de stem in mijn hoofd, mijn gedachten. “Dit zou kunnen gebeuren, stel nou dat dit zus en zo gaat, wat kan er allemaal mis gaan, ik ben benieuwd wat ze van me denken”. Slechts een paar voorbeelden van wat je hoofd dagelijks aan gedachten produceert (dit aantal wordt geschat op 40.000 tot 60.000 gedachten per dag). Pas toen ik me steeds meer bewust werd en aandacht gaf aan het Nu, werd ik als het ware wakker uit een droomverhaal geschept door mijn eigen gedachten.

Leven in het Nu: 7 manieren om in het Nu te komen

Hieronder geef ik een aantal manieren om volledig in het Nu te komen. Om je volledig bewust te worden van dit moment. Dit moment, het enige moment dat er ooit is en zal zijn.

  • Ademhalen: neem één heel bewuste ademhaling. Adem langzaam in. Voel de lucht langs je neusvleugels, je neus en in je longen gaan. Voel wat het inademen doet met je lichaam. Je borstkas zet wat uit, je buik zet wat uit. Ervaar dit volledig. Houd je adem even in (ervaar en voel dit) en laat de adem als vanzelf weer uit je lichaam stromen. Voel hoe je buik en borst weer inzakken en hoe de lucht door je neus naar buiten gaat.
  • Observeren van gedachten: Ga ergens rustig zitten en observeer je gedachten. Kijk als het ware naar je gedachten. Ben nieuwsgierig welke gedachten er in je hoofd komen. Van hele kleine gedachten (oh… ik moet nog boodschappen doen) tot hele grote terugkerende ingesleten grammofoonplaten over een verschrikkelijk probleem dat je hebt. Je hoeft verder helemaal niks met die gedachten. Je hoeft er niks van te vinden, ‘spot’ ze alleen maar. Zie de gedachten. Als extra oefening zou je de gedachten kunnen opschrijven. Schrijf elke (ook herhalende gedachten) op.
  • Bewust worden van je innerlijke energieveld: Ga ergens rustig zitten of liggen en ga voelen in je lijf. Zittend op een stoel of liggend op je bed met je ogen dicht. Begin bijvoorbeeld bij je voeten of handen. Wat voel ik? Waarschijnlijk helemaal niks op het begin. Een vraag die kan helpen: hoe weet ik dat mijn hand of voet er is? Zonder hem aan te raken of te bewegen. Voel en plotseling kun je misschien een hele lichte energie of trilling ontdekken en word je je bewust van de je hand of voet. Breid je aandacht uit van je hand naar je arm, of van je voet naar je been. En voel zo je hele lichaam.
  • Bewust worden van emoties: Wordt je bewust van welke emoties er door je lichaam heen gaan. Een mooie vraag hiervoor is: hoe voel ik me nu? Wat voel ik in mijn lichaam? Welke emotie voel ik? Angst, boosheid, verdriet, vreugde, blijdschap etc. En waar en hoe voel ik die emotie?
  • Bewust worden van je omgeving: waar bevind ik me en wat zie ik? Word je intense bewust van je omgeving. Wat zie, ruik, proef, hoor ik om mij heen. Geef je volledige aandacht aan je omgeving. Bekijk en observeer de ruimte alsof je er voor de eerste keer bent.
  • Een object observeren: Pak een willekeurig voorwerp (een theekopje, een stift, een ….). Ga met je volledige nieuwsgierigheid naar dit voorwerp. Wat zie ik? Wat voel ik? Wat ruik ik? Bekijk het voorwerp alsof het iets magisch of iets volkomen nieuw is. Je hebt het nog nooit gezien en ziet het nu voor de allereerste keer. Geef je volledige aandacht aan het voorwerp.
  • Volledig oké zijn met dat wat er in je leven is. Geen verzet, volledige acceptatie van alles wat zich nu afspeelt in je leven. Alle zogenaamde positieve en negatieve dingen in het leven. Kun je als het ware vanaf een afstand kijken naar je leven en er echt volledig oké mee zijn?

Oefen en speel met bovenstaande manieren om in het Nu te komen. Het is niet nodig om dit de komende dagen, weken, maanden of jaren te gaan oefenen. Je hoeft het enkel en alleen Nu te doen. Veel plezier en succes. Ik ben benieuwd welke inzichten jij opdoet! Heb je iets gehad aan dit artikel? Kan ik je nog ergens mee helpen? Neem contact op en dan spreken we elkaar snel!