Ik wil positiever denken (Leestijd 4 min.)

Ik wil positiever denken: inzichten en tips

In dit artikel bespreek ik een vraag die ik een tijdje terug kreeg van een professional die ik coach. Ik geef wat inzichten en een aantal tips rondom het thema ‘denken’, ‘positief denken’ en ‘negatieve gedachten’. Wellicht heb jij, of iemand die je kent waarbij dit thema ook actueel is, er iets aan.

Ik wil positiever denken: wat is dat dan?

“Ik wil positiever denken”, dat is wat iemand die ik coach tegen me zei. “En wat betekent dat dan”, vroeg ik. “Nou, wat ik eigenlijk wil, is minder negatief denken en meer positief denken. Ik heb nu meer negatieve gedachten en relatief weinig positieve gedachten. Ik wil dat die verhouding verandert”. Samen hebben we gesproken over wat denken überhaupt inhoudt en we hebben samen een aantal oefeningen gedaan. Lees hieronder hoe we begonnen…

Wat is denken eigenlijk?

Gedachten zijn verhaaltjes of een soort van stemmetje dat opkomt in je hoofd en weer gaat. Je hebt veelal totaal geen invloed op welke gedachte op welk moment opkomt. Het gebeurt gewoon. Je zou kunnen zeggen dat jij de ziener van de gedachten bent, de observator.

Je bent niet je gedachten, maar je hebt gedachten. Lees die zin nog eens. Klinkt misschien raar, maar verken wat die zin voor jou betekent.

Daarnaast kunnen gedachten kort en oppervlakkig of lang en krachtig zijn. Soms heel kort en oppervlakkig, zoals “oh wat een lekker weer”, of “wat een rare man” of, “ik zou wel zin hebben in iets lekkers”. En soms zijn het langere verhalen die je zeer regelmatig en krachtig blijft herhalen tegen jezelf. Voorbeelden zijn “Ik ben niet goed genoeg”, “het gaat me toch niet lukken om…” of “mijn verleden was zo zwaar, want…”.

Veel van gedachten zijn onbewust, dat betekent dat je niet eens doorhebt dat je aan het denken bent. Onbewust denk je dus van alles en nog wat door de dag heen. Onderzoek aangaande de hoeveelheid van gedachten verschilt nog behoorlijk, maar uitkomsten laten zien dat we tussen de 40.000 en 600.000 gedachten per dag hebben. Veel hè?!

Daarnaast heb je positieve en negatieve gedachten. Het verschil hoef ik hier denk ik niet uit te leggen. Wat wel belangrijk is om te vermelden, is de manier waarop je denkt vaak nog invloed heeft op hoe je je voelt. Zijn je gedachten veelal positief, dan voel je je lekker. Zijn je gedachten negatief, dan voel je je wat minder goed in je vel.

Samengevat, gedachten kunnen:

  • Komen en gaan: je bent niet je gedachten, maar je hebt ze;
  • Kort en oppervlakkig zijn of lang en krachtig;
  • Bewust of onbewust zijn;
  • Positief of negatief zijn.

Een andere kijk op de vraag “ik wil positiever denken”

We gaan eens anders kijken naar gedachten. Als je zegt “ik wil positiever denken”, wat zeg je dan eigenlijk? Indirect zeg je zoiets als “ik accepteer negatieve gedachten niet, het moet allemaal positief zijn. Ze mogen er niet zijn!”. Je verzet je tegen iets dat er al is. Het mag er niet zijn, maar het is er allang. Dus waarom verzet je je dan nog bewust of onbewust? De gedachte is er al….

We hebben hierboven al geconcludeerd dat je je gedachten niet bent, maar dat je ze hebt. Als dat zo is, maakt het dan wat uit of gedachten negatief of positief zijn? De gedachte komt toch alleen maar tijdelijk langs en gaat dan weer. We identificeren ons volledig met een gedachte, maar is dat wel nodig? Zoiets als…: “Ik ben mijn gedachten. Mijn gedachten zijn waar. Ik kan niet zonder deze gedachten”. Is dat wel waar?

Waar het volgens mij veel meer om gaat, is dat je gaat kijken naar je gedachten (zowel positieve als negatieve). Laat ze er allemaal zijn en ga ze bewust observeren zonder er ook maar iets mee te doen. Kijk er naar. En wat je zult gaan zien, is dat je niet meer helemaal wordt overgenomen door een gedachte. Dat je er misschien zelfs wel om kan lachen als er weer eens een rare gedachte langskomt. Pak niet elke (negatieve) gedachte meer vast en jullie zult zien dat je gedachten je niet meer 100% van de dag in beslag nemen.

Ga rustig zitten op een plekje waar je even niet gestoord wordt en oefen eens: observeer je gedachten. Dit gaat interessant worden. Het gaat je mogelijk een hele andere kijk op het thema ‘(negatieve / positieve) gedachten’ bieden.