Ik wil meer uit mijn leven halen (Leestijd 2 min.)

Ik wil meer uit mijn leven halen

We leven in een complexe en snel veranderende wereld, waarin je je mogelijk laat verleiden om mee te gaan in de waan van de dag. Continue drukte en er lijkt geen eind aan te komen. Dit gegeven wordt ook weleens aangeduid met de term VUCA world. Daarnaast speelt ook dat het de maatschappelijke norm lijkt te zijn geworden dat alles steeds maar succesvoller, gelukkiger, meer en groter moet zijn. We stellen hoge eisen en zijn met weinig tevreden. “ik wil meer uit mijn leven halen”, is dus een wens die past bij de tijd van nu. In dit artikel geven we je een andere kijk om naar jouw vraag / probleem te kijken.

Korte inleiding vooraf: wat gebeurt er?

We groeien als mens op in een sociaal systeem en maatschappij die al eeuwen oud en steeds in ontwikkeling is. Je krijgt als kind van alles min of meer automatisch en gratis mee, zoals bijvoorbeeld normen en waarden, wetten en regels en input vanuit opvoeding door ouders / vrienden. Daar hoef je niks voor te doen. Sterker nog, ook al zou je ze niet willen, je krijgt ze toch mee. Je hebt dus een bepaalde kijk, patroon en verwachting meegekregen. De manier waarop jij naar de wereld kijkt is dus een resultaat van alle bewuste en onbewuste input van je geboorte tot aan nu. En aangezien meer succes, meer geluk, meer geld belangrijke maatschappelijke uitgangspunten zijn geweest in de afgelopen decennia is het niet raar dat jij daar mogelijk ook naar op zoek bent.

“One believes things because one has been conditioned to believe them.” ― Aldous Huxley

Maar wat gebeurt er eigenlijk als jij in google intypt: “ik wil meer uit mijn leven halen”? Of “ik wil iets anders met mijn leven”? Dan vraag je eigenlijk anderen om een antwoord te vinden op een vraag die in jou speelt, die per definitie uniek is en alleen op jou van toepassing. Wij van BVOG geloven, zonder onszelf te willen aanwijzen als soort van goeroe of alwetende autoriteit voor iemand anders, dat je beter zelf kunt gaan ontdekken wat voor jou “meer uit het leven halen” betekent. Ga zelf op zoek naar het antwoord, niet buiten jezelf, maar in jezelf. Stap in dat proces, en doorloop het op jouw manier.

“Look inside yourself for the answers – you’re the only one who knows what’s best for you. Everybody else is only guessing.” – Charles de Lint

Ik wil meer uit mijn leven halen: hoe doe ik dat?

Stop. Gooi de handrem erop. Sta stil. Ga tijd en rust nemen voor jezelf. Ga eens op onderzoek uit. Onderzoek wat voor jou waar is: Wat betekent ‘gelukkig zijn’ voor mij eigenlijk? Is geld wel zo belangrijk? Maak ik eigenlijk wel tijd vrij maken voor dingen waar ik energie van krijg? En moet ik misschien niet stoppen met dingen waar ik minder energie van krijg? Eigenlijk komt de vraag “ik wil meer uit het leven halen” misschien wel neer op: ik wil de voor mij goede en leuke dingen doen. Of ik wil mijn leven leiden zoals ik dat wil leiden. Dat gaat meer over leren loslaten dan over blijven vasthouden.

Stop met het lezen van tientallen zelfhulp boeken, stop met het onwillekeurig bezoeken van workshops, seminars en coaching sessies. Begin eerst eens bij jezelf: Wie ben ik? En wat wil ik? Onderzoek dit, geef dit letterlijk de tijd. Werk aan blokkades die je weerhouden om de goede dingen te doen. Stop en begin met het onderzoeken van je eigen waarheden! Kies voor jezelf. Zodra je zelf de regie in handen pakt en verantwoordelijkheid neemt voor je eigen vragen komen er vanzelf de juiste dingen op je pad. En dat zouden workshops, seminars en coaching sessies kunnen zijn, maar dat hoeft niet. Om de inhoud daarvan vervolgens weer te onderzoeken voor jezelf. Dat is wakker worden en volwassen worden, iets wat veel mensen liever niet doen. Zij blijven doorgaan, doorlopen en branden uiteindelijk mogelijk op. Mijn advies: sta stil en onderzoek voor jezelf! Schrijf je eigen verhaal. Hoe? Begin gewoon! Geen excuses meer!