Ik heb een rotdag (leestijd: 2-3 min.)

Ik heb een rot dagIk heb een rotdag. Ik voel me (….)!

Vaak identificeer je je volledig met de emotie en het daarbij behorende gevoel (IK ben …).

De eerste opening naar een andere beleving van het gevoel is het feit dat je ZIET dat je een vervelende emotie hebt en niet deze emotie bent. Niet, ik ben depressief maar ik heb/ervaar een depressief gevoel.

Meestal willen we onze vervelende gevoelens juist niet voelen. Ze mogen er niet zijn. Je zet je af tegen negatieve gevoelens. Wat je dan eigenlijk zegt; “ik accepteer deze gevoelens niet”. Maar wat als deze gevoelens er nou wel zouden mogen zijn?

Naarmate je het gevoel kunt zien, toestaan en ervaren (bijvoorbeeld door het gevoel er volledig te laten zijn, het gevoel te doorvoelen), zul je merken dat je je minder met het gevoel gaat identificeren. Er ontstaat ruimte tussen ‘IK’ en de emotie / het gevoel. Je komt los van het gevoel.

Verken je emoties, waarom is deze er? Wat heeft dit gevoel getriggerd? Wanneer heb ik dit gevoel eerder ervaren. Blijf volledig bij het gevoel, zonder dat je er in meegesleurd wordt. Kijk en observeer en je zult merken dat je emoties steeds eerder gaat herkennen en je makkelijker ruimte kunt inbouwen tussen jou en het gevoel. Innerlijke vrijheid ontstaat.