Goede reflectievragen voor jezelf

Hoe vaak neem jij de tijd om jezelf goede reflectievragen te stellen? Echt kijk naar ‘jezelf’ en je leven. Goede reflectievragen zorgen er voor dat je bewust kijkt naar je gedachten, je gevoelens, je overtuigingen en je eigen persoon.

Waarom reflecteren: stilstaan om te versnellen

We rennen van afspraak naar afspraak en van vergadering naar vergadering. Steeds sneller, vluchtiger en mogelijk met steeds minder aandacht. Ruimte en tijd voor reflectie maakt dat je met afstand kunt kijken naar jouw eigen handelen en naar jezelf als persoon. Je kunt opnieuw bewust keuzes maken over wat je wel en niet wilt. Wil je eigenlijk wel al die vergaderingen achter elkaar. Of doe je er maximaal twee per dag en vraag je anderen deel te nemen aan de andere vergaderingen?

Goede reflectievragen

Antwoorden op onderstaande vragen heb je niet gelijk, maar zorgen er wel voor dat je naar de essentie van het leven gaat. Dat je wakker wordt en een bewust leven kunt leiden:

  • Zoek ik vaker buiten of in mijzelf voor antwoorden?
  • Wie ben ik? Wie ben ik in essentie echt?
  • Wat geeft mijn leven zin?
  • Waarom leef ik? Wat is leven?
  • Ben ik mijn gedachten of heb ik gedachten?
  • Ben ik mijn gevoelens of heb ik gevoelens?

Dus… neem eens even rustig de tijd voor bovenstaande vragen. Ga bijvoorbeeld eens een middag naar het bos en neem een kleine notitieboekje mee. Na jouw wandeling kun je op een bankje gaan zitten en de vragen eens laten passeren. En als er antwoorden tot je komen, neem dan twee weken later nog eens zo’n moment voor jezelf. Met regelmaat stilstaan bij deze vragen helpt je om richting te krijgen.

Veel plezier en succes toegewenst bij het beantwoorden van jouw reflectievragen. Mocht je hulp nodig hebben, voel je vrij om mij te benaderen.