Goede reflectievragen voor jezelf

Hoe vaak neem jij de tijd om jezelf goede reflectievragen te stellen? Echt kijk naar ‘jezelf’ en je leven. Goede reflectievragen zorgen er voor dat je bewust kijkt naar je gedachten, je gevoelens, je overtuigingen en je eigen persoon.

Waarom reflecteren: stilstaan om te versnellen

We rennen van afspraak naar afspraak en van vergadering naar vergadering. Steeds sneller, vluchtiger en mogelijk met steeds minder aandacht. Ruimte en tijd voor reflectie maakt dat je met afstand kunt kijken naar jouw eigen handelen en naar jezelf als persoon. Je kunt opnieuw bewust keuzes maken over wat je wel en niet wilt. Wil je eigenlijk wel al die vergaderingen achter elkaar. Of doe je er maximaal twee per dag en vraag je anderen deel te nemen aan de andere vergaderingen?

Goede reflectievragen

Antwoorden op onderstaande vragen heb je niet gelijk, maar zorgen er wel voor dat je naar de essentie van het leven gaat. Dat je wakker wordt en een bewust leven kunt leiden:

  • Zoek ik vaker buiten of in mijzelf voor antwoorden?
  • Wie ben ik? Wie ben ik in essentie echt?
  • Wat geeft mijn leven zin?
  • Waarom leef ik? Wat is leven?
  • Ben ik mijn gedachten of heb ik gedachten?
  • Ben ik mijn gevoelens of heb ik gevoelens?

Goede reflectievragen samen met een sparringpartner bespreken?

Het kan helpen om deze vragen samen met iemand anders te verkennen en beantwoorden. Ik, Sebastiaan, coach en spar met mensen om inzichten te krijgen op het gebied van 3 hoofdvragen: Wie ben ik? Wat wil ik? En… hoe kom ik daar? Kennismaken om te kijken of we mogelijk iets voor elkaar kunnen betekenen? Graag!

“Alles dat je denkt dat je bent, is niet wat je echt bent” – Sebastiaan