Goede reflectievragen voor jezelf

Hoe vaak neem jij de tijd om jezelf goede reflectievragen te stellen? Kijken wat er goed ging en wat je mogelijk zelf nog beter wilt doen. Goede reflectievragen zorgen er voor de je bewust kijkt naar je gedrag, je overtuigingen en je eigen persoon. Zodat je de volgende keer anders of misschien wel beter kunt handelen.

Waarom reflecteren: stilstaan om te versnellen

We rennen van afspraak naar afspraak en van vergadering naar vergadering. Steeds sneller, vluchtiger en mogelijk met steeds minder aandacht. Ruimte en tijd voor reflectie maakt dat je met afstand kunt kijken naar jouw eigen handelen en naar jezelf als persoon. Je kunt opnieuw bewust keuzes maken over wat je wel en niet wilt. Wil je eigenlijk wel al die vergaderingen achter elkaar. Of doe je er maximaal twee per dag en vraag je anderen deel te nemen aan de andere vergaderingen?

9 goede reflectievragen

  • Hieronder vind je 9 reflectievragen die jou kunnen helpen om in 10 minuten inzicht te krijgen over jezelf:
  • Wat ging goed vandaag? En waarom?
  • Waar heb ik mijn unieke kwaliteiten in kunnen zetten vandaag?
  • Wie heb ik vandaag verder kunnen helpen?
  • Wat had ik vandaag beter kunnen doen?
  • Welke problemen ga ik zelf al een tijdje uit de weg?
  • Wat zijn voor mij belangrijke (kern)waarden?
  • Welke stap kan ik nu zetten om van nu naar mijn gewenste situatie te komen?
  • Wat vond ik vandaag het aller leukste? Waar kreeg ik vandaag veel energie van?
  • Welke positieve eigenschap zou ik graag willen overnemen van iemand die ik ken?

Goede reflectievragen samen met een sparringpartner bespreken?

Het kan helpen om deze vragen samen met iemand anders te verkennen en beantwoorden. Een coach kan daar bij helpen. Sebastiaan van der Valk coacht mensen om inzichten te krijgen op het gebied van 3 hoofdvragen: Wie ben ik? Wat wil ik? En… hoe kom ik daar? Kennismaken om te kijken of we mogelijk iets voor elkaar kunnen betekenen? Graag!

Download het gratis Ebook ’43 vragen aan jezelf’ en ga vandaag nog aan de slag!

Persoonlijk Leiderschap