Byron Katie – The work (Leestijd 4 min.)

Byron Katie

“We lijden alleen als we een gedachte geloven die in strijd is met wat is. Wanneer het denken volkomen helder is, is dat wat is, dat wat we willen. Als je de realiteit anders wilt hebben dan zij is, kun je net zo goed proberen een kat te leren blaffen. Je kunt het blijven proberen, uiteindelijk zal de kat naar je kijken en “miauw” zeggen. Willen dat de realiteit anders is dan zij is, is hopeloos.” – Byron Katie

Bovenstaande quote van Byron Katie was de aanleiding voor dit artikel waarin ik wat dieper in ga op haar boek ‘De vier vragen die je leven veranderen’. Haar taak, zoals ze het zelf beschrijft, is “anderen leren hoe ze een eind kunnen maken aan hun lijden”.

Byron Katie leed jarenlang aan een heftige depressie voordat ze zelf tot inzichten kwam die haar leven veranderde. Ze zag in dat wanneer ze haar eigen gedachten geloofde, ze leed. En wanneer ze haar gedachten niet geloofde, leed ze niet. Dit was uiteindelijk haar inspiratie voor het werk dat ze heeft neergezet.

Byron Katie – The work

The work van Byron Katie is een tool of methode waarmee je je eigen gedachten kunt onderzoeken. Je onderzoekt de gedachten en gevoelens (die deze gedachten veroorzaken).

“Een gespannen, onaangenaam gevoel is het resultaat van een gedachte. We hebben een gedachte, krijgen een gevoel en reageren daar dan op. In een poging deze onaangename gevoelens te veranderen, zoeken we meestal naar een oplossing buiten onszelf (sport, relaties, alcohol en/of geld uitgeven). Dit geeft tijdelijke troost en dan lijkt het alsof wel alles weer onder controle hebben.” Een quote uit het boek ‘Vier vragen die je leven veranderen’

Het kan ook anders: onderzoek je eigen gedachten en gevoelens. Hierdoor pak je het gevoel bij de basis aan en kun je van binnen uit veranderen.

Byron Katie – vier vragen die je leven veranderen

De vier vragen. Ze zijn eigenlijk zo simpel, maar laat dat niet de reden zijn om er (te) snel aan voorbij te gaan. Onderzoek de vragen voor jezelf:

Schrijf een stressvolle overtuiging op die gerelateerd is aan een specifieke situatie. Bijvoorbeeld: “mijn collega X had niet zo mogen reageren tijdens de vergadering”.

Ga in gedachten terug naar die specifieke situatie.

Neem waar wat er in je opkomt tijdens het beantwoorden van de volgende vragen

 1. Is het waar? “Ja het is waar, mijn collega was veel te direct waar alle andere collega’s ook bij waren. Dat had hij op een ander moment of andere manier moeten zeggen.”
 2. Kun je absoluut weten dat het waar is? “Is het echt waar dat hij dat op een andere moment of op een andere manier moet zeggen?”. “Hij moet natuurlijk niks, het is aan hem om een moment te kiezen en om de manier waarop te kiezen.”
 3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die
  gedachte gelooft? Welke emoties komen op
  wanneer je die gedachte gelooft?
  “Dan voel ik me niet fijn. Ik voel me onzeker over mijn kunnen en mijn inzet in het team. Dan heb ik het gevoel dat ik helemaal niks toevoeg.”
 4. Wie zou je zijn zonder die gedachte? “Als ik de gedachten (mijn collega X had niet zo mogen reageren) niet had, dan had ik wellicht inhoudelijk kunnen luisteren naar wat de collega te vertellen had. Misschien had ik dan nog iets geleerd i.p.v. dat ik mij aangevallen voel.”

En vervolgens, keer de gedachten om.

‘Mijn collega X had niet zo mogen reageren’ wordt dan bijvoorbeeld:

 • Mijn collega X had WEL zo mogen reageren;
 • IK  had niet zo mogen reageren;
 • Mijn collega moet VAKER zo reageren.

Conclusie: bewustzijn om je wereldbeeld te vergroten

We kunnen onze gedachten niet veranderen of laten stoppen. Ze komen en gaan gewoon. We kunnen ze wel belichten, er volledig laten zijn en onderzoeken. Vanuit bewustzijn kijken naar je gedachten. Ga kijken wat voor jou waarheid is.

Het gaat dus niet over het daadwerkelijk veranderen, maar om je gedachten ook op een andere manier (volledig) te belichten. Bewustwording geeft vrijheid om anders naar je eigen gedachten te kijken en daar helpen de 4 vragen van Byron Katie bij. Door je gedachten anders te bekijken, zou het zo maar eens zo kunnen zijn dat ze wegvallen.

Meer informatie vind je op: