Begin met het einde voor ogen – Stephen Covey – Eigenschap 2

Begin met het einde voor ogen – Stephen Covey – Eigenschap 2

In dit artikel staan we stil bij de tweede eigenschap ‘Begin met het einde voor ogen’ uit de managementklassieker ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey.

Begin met het einde voor ogen

‘Wat voor ons en achter ons ligt zijn kleinigheden vergeleken met wat in ons ligt’ – Oliver Wendell Holmes

Weet waar je naar toe wilt. Weet wat jouw stip op de horizon is. Weet wat jouw doel is. Daar gaat dit 2de hoofdstuk over. Vrijwel direct in het begin geeft Covey zijn lezers de volgende opdracht: stel je voor dat je naar een begrafenis gaat van iemand van wie je veel gehouden hebt. Je ervaart dit moment intens, je ziet alle bloemen, alle mensen en de kapel. Je loopt naar voren om naar de kist te kijken en plotseling zie je dat jijzelf daar ligt. Er spreken vier mensen op jouw begrafenis. Wat zou jij willen dat zij aan het einde van jouw leven over jou zeggen? Denk eens diep na, wat zouden een familielid, een goede vriend, iemand van je werk en iemand uit de buurt over jou zeggen? Of wat hoop je dat ze zouden zeggen?

Het antwoord op bovenstaande geeft je letterlijk inzicht in hoe je kunt beginnen met het einde voor ogen. Covey beschrijft dat alles tweemaal wordt geschapen. Als je een huis wilt bouwen dan verzin je eerste hoe het er uit moet komen te zien, in je hoofd en later op papier. Pas daarna ga je het echt bouwen. Zo werkt het ook in je persoonlijk leven, je werk en je gezinsleven. Naar mate je voor beide processen goed de tijd neemt, vergroot je jouw cirkel van invloed. En heb je dus meer invloed op het proces en eindresultaat van jouw leven.

Begin met het einde voor ogen: schrijf een persoonlijke missie

Een van de effectiefste manieren om te beginnen met het einde voor ogen, zegt Covey, is door een persoonlijke missie te schrijven. Je zou dit ook je persoonlijke grondwet kunnen noemen. Het is bedoeld voor wat jij als persoon wilt zijn en wat je wilt doen. Het geeft inzicht in jouw principes en jouw waarden die daar bij horen. Iedereen is uniek en juist dat moet ook vorm krijgen in deze missie. Je persoonlijke missie helpt je om te gaan met verandering, jouw waarden en principes veranderen namelijk niet zo snel als de wereld om je heen. De persoonlijke missie helpt je keuzes maken!

Het centrum: wat is voor jou belangrijk

In het centrum van ons bestaan vinden we de zekerheid, sturing, wijsheid en kracht voor ons leven. Deze vier zijn onderling verbonden en wanneer ze harmonieus met elkaar samenwerken creëren zij een sterke persoonlijkheid. Covey beschrijft diverse ‘andere centra’ die je in je bestaan centraal kunt stellen, maar die liggen altijd buiten ons zelf. Oordeel zelf, is dat handig of niet? Huwelijkspartner als centrum, gezin als centrum, geld als centrum, werk als centrum, bezit als centrum, genot als centrum, vriendschap als centrum, het geloof als centrum, het ‘ik’ als centrum. Waar ligt jouw centrum?

Een aantal goede principes als centrum is het fundament voor de ontwikkeling van de vier (de zekerheid, sturing, wijsheid en kracht) basisfactoren van ons leven, schrijft Covey. Want, mensen en dingen veranderen, maar goede principes niet. Door tijdloze principes als centrum te kiezen, scheppen we een basis voor een prettig bestaan. Dit centrum plaatst vervolgens alle bovengenoemde centra in het juiste perspectief.

Wil jij graag kennismaken of meer informatie over individuele coaching?

Persoonlijk Leiderschap